Onderhoud

Houten ramen en deuren
Geïntegreerde afwerkingstechnieken bezorgen het houten raam tijdens de productie reeds een meerlagige houtbescherming, vooral in RAL-kleuren.
Dit procedé maakt de ramen en deuren, net zoals ook PVC en aluminium, onderhoudsarm en geeft het een vrijwel onbeperkte levensduur.
Afhankelijk van de oriëntatie van de gevels en de ligging van het gebouw, kunnen de uitstekende delen zoals onderdorpels en neuzen, eerst aan een kleine onderhoudsbeurt toe zijn.
Dit kan aangewezen zijn tussen het vijfde en tiende jaar na plaatsing van uw buitenschrijnwerk.
Meestal beperkt die zich tot het lichtjes bijschuren van deze delen en er een toplaagje bij opbrengen. Let wel dat u hiervoor hetzelfde type watergedragen product in borstelkwaliteit gebruikt als wat oorspronkelijk in de fabriek werd aangebracht.
Een volledige onderhoudsbeurt kan rond het 10de levensjaar van uw schrijnwerk aan de orde zijn.
Op dat ogenblik kunt u ervoor kiezen om de vernieuwende eindlagen in een totaal andere kleur aan te brengen . Dit is nu eenmaal een voordeel dat enkel hout u kan bieden.

Momenteel bestaat er een trend om houten buitenschrijnwerk ‘onbehandeld’ te laten en te laten vergrijzen.
Dit gebeurt veelal uit esthetische overwegingen. Bovendien hopen sommigen hierdoor gevrijwaard te blijven van enig onderhoud van hun buitenschrijnwerk.
Niets is minder waar. Zelfs bij tropisch hardhout met duurzaamheidsklasse I en II (zoals padouk en afrormosia) is het sterk af te raden het onbehandeld te laten.
Het is net de houtbescherming die ervoor zorgt dat de initiële prestaties van het schrijnwerk behouden blijven. Het ontbreken van houtbescherming kan er eveneens toe leiden dat er ontsierende vlekken ontstaan door het uitlogen van de inhoudsstoffen. Daarbij is de waterdichtheid van houten ramen zonder oppervlakteafwerking niet meer gegarandeerd.

Lees ook onze rubriek “kleuren en vergrijzen” hierover en de richtlijnen van het WTCB

Eventueel kunt u ervoor kiezen uw houten ramen  een ‘onzichtbare’ (bijna) kleurloze bescherming te geven (‘Saturator Grey’ of ‘Saturator Gold’).
Dat is een oplossing, maar vraagt een regelmatig en consequent volgehouden totaal-onderhoud, zeker één maal per 2 jaar.

Lees ook onze rubriek “kleuren en vergrijzen” hierover.

 

PVC ramen en deuren
PVC buitenschrijnwerk is onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij.
PVC is een elektrostatisch materiaal en trekt verontreiniging aan.
Daarbij verliest PVC , door UV stralen en weersomstandigheden, na enige tijd zijn glans.
Regelmatig afwassen met een zachte vochtige spons met zuiver water en reinigingsmiddel op basis van water (niet op basis van o.a. ammoniak of chloorhoudende producten zoals bleekwater) is een eerste stap.
Maar om PVC schrijnwerk langere tijd zijn kleurvastheid en glansgraad te laten behouden, dient het regelmatig diepgaander en grondiger gereinigd en onderhouden te worden.
Dit degenererende proces kan sterk vertraagd worden door reiniging en onderhoud met speciaal hiervoor geconcipieerde producten :  ‘Clean’-PVC , ‘Restore’-PVC en  ‘Protect’-PVC.
Deze producten zijn bij ons te verkrijgen.
De frequentie hangt af van de locatie, de aard van de vervuiling en de vervuilingsgraad.

 

Aluminium ramen en deuren
Aluminium buitenschrijnwerk is onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij.
Aluminium ramen zijn niet elektrostatisch en trekken dus geen vuil of stof aan.
Maar ook hier is het belangrijk regelmatig met een zachte spons met zuiver water en een ph-neutraal schoonmaakmiddel te reinigen als basis.
Wenst u de kleur- en glansgraad van uw aluminium buitenschrijnwerk lang te behouden, dan is het aangewezen gebruik te maken van professionele reinigings- en onderhoudsproducten en het 3 stappen-plan te volgen met : ‘Clean’-alu,  ‘Restore’-alu en ‘Protect’-alu. Deze producten zijn bij ons te verkrijgen.

 

Hout-alu ramen en deuren
Het volstaat de houten binnenzijde met een licht-vochtige doek af te nemen, zoals de rest van uw interieur. Indien u voor ’naturel’ hout gekozen heeft, dan heeft dit in de fabriek standaard een kleurloze beschermlaag ontvangen. Op die manier vermijden we dat vinger- of andere sporen het mooie hout bezoedelen.
De aluminium buitenschaal reinigt u eveneens met een zachte spons met zuiver water en een ph-neutraal schoonmaakmiddel.
Om de kleur en glans te bestendigen, is het aangewezen om op regelmatige basis gebruik te maken van professionele reinigings- en onderhoudsproducten: ‘Clean’-alu, ‘Restore-alu’ en ‘Protect’-alu.
Deze producten zijn bij ons te verkrijgen.